Şubat Ayı Google Güncellemeleri ve Haberleri 2024

Herkese selamlar, Google yeni güncelleme ve haberleri ile Şubat ayında da aktif bir süreç geçirdi. Bu haberler SEO alanında yaşanan gelişmeler ve değişiklikler için büyük önem arz ediyor. Haber ve güncellemelerin neler olduğunu ve bizleri nelerin beklediğini sizlere haftalık haber planımda aktarmaya çalışacağım hazırsanız yeni Google güncellemeleri neler birlikte bakalım.

Google SEO Başlangıç Kılavuzu Yenilendi

​Google’ın SEO Başlangıç Kılavuzu, rehberin sahip olduğu kitleye ve SEO’ya yeni başlayan bir kişinin odaklanması gerektiğini düşündükleri konulara ve nedenlerine daha iyi odaklanacak şekilde yenilendiğini duyurdu. Google’ın buradaki net amacı SEO öğrenmek ve SEO’ nun temelleri keşfetmek isteyen kişiler için daha anlaşılabilir bir rehber içerik oluşturmak ve SEO hakkında doğru bilinen yanlışlara müdahale ederek kullanıcılar için daha güvenilir bir kaynak oluşturmak. Bu güncellemenin Şubat ayı Google güncellemeleri içerisinde yapılan en kapsamlı değişiklerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Google SEO Başlangıç Kılavuzu Ana Sayfası

Google Başlangıç Kılavuzu İçerisinde Yapılan Değişiklikler Nelerdir ?

Yukarıda da bahsettiğim gibi başlangıç kılavuzu içerisinde içeriklerinin arama sonuçlarındaki varlığını nasıl geliştireceklerini öğrenmek isteyen yeni web sitesi sahipleri ve diğer içerik oluşturucuları için yeniden düzenlendi. Terim ve kavramları daha anlaşılır bir şekilde açıklamaya ve belirli bir konunun arkasındaki “neden” sorusunu kullanıcılar için daha açıklayıcı ve detaylı bir hale getirilmesi odaklanılmış. Karışıklığa sebebiyet veren konu ve başlıklar rehber içerisinden kaldırılmış veya var olan konular daha optimize bir içerik sunulması adına tekrardan sıkıştırılmış. Google SEO Başlangıc kılavuzu değişikliklerine birlikte göz atalım

Kaldırılanlar

  • Sözlük Bölümü: Sözlük bölümü kaldırıldı ve bunun yerine, tek tek terimleri bağlam içinde açıklandığı bir yapı oluşturuldu.
  • Yapılandırılmış Veri (Structured Data) Bölümü: Bu alan SEO ya yeni başlamak isteyen ve temel bilgi düzeyi kapsamında yapılan araştırmalar içerisinde biraz daha ileri düzey bir konu. Bu nedenle Temel SEO Kılavuzu içerisinden kaldırıldı.
  • Mobil Uyumluluk Bölümü: Çoğu yeni site ve platformu zaten mobil uyumlu olarak kurulduğu için bu içeriğin temel kılavuz içerisinden kaldırıldı.
  • Site Performansını Analiz Etme Bölümü: Site analizinin Google tarafından temel bilgileri anladıktan ve sitenizde birkaç değişiklik yaptıktan sonra dikkate alınması gereken bir konu olduğu belirlendi ve bu nedenle kılavuz içerisinden kaldırıldı.

Sıkıştırılan ve Yeniden Düzenlenen Bölümler

  • “Google’da Yer Alıyor Musunuz?” Bölümleri: Sitenizin Google’da olup olmadığını kontrol etmenin en hızlı şekilde gerçekleştirilmesine ve bir site sahibinin, sitesini Google Arama sonuçlarında görmemesi durumunda uygulaması gereken ilk adımlara odaklanan bu bölüm, tek bölüm haline getirildi.
  • “SEO Uzmanına İhtiyacınız Var mı?” Bölümü: Güçlü ve açıklayıcı bir döküman zaten Google Arama Merkezi içerisinde yer alıyor. Bu nedenle başlangıç kılavuzu içerisinde yer alan bölüm en basite indirgendi ve yardımcı linklemeler yapıldı.

( Detaylı dökümanın kendisine bu link üzerinden ulaşabilirsiniz: Google Arama Merkezi: SEO’ya İhtiyacınız Var Mı ? )

  • Görseller Bölümü: Başlangıç kitlesi için görsellerde alternatif metin kullanımının daha önemli bir konu olduğuna karar verilmiş ve içerikte yer verilmiş.
  • “Google Arama’da Yer Almama (Opt Out of Crawling)” Bölümü: Bahsedilmesi gereken önemli bir konu olsa da, muhtemelen yeni başlamış okuyucunun kılavuza göz gezdirmesinin nedenlerinden biri olmadığına karar verildi.
  • Bağlantılar Bölümü: Bağlantıların yararlı yönlerini ve bağlantı vermenin kullanıcılar (ve arama motorları) için neden yararlı olduğunu vurgulamıştır.
  • Web Sitenizi Tanıtın: Bu konuyla ilgili daha ayrıntılı bir rehbere sahip oldukları için sıkıştırılmış ve İçerik Oluşturucular için Google’a bağlanmıştır.

Google’ın bu değişiklikleri içerik kalitesi ve teknik ipuçları kapsamında yeni başlayacak kullanıcılara daha güncel ve minimize edilmiş başlangıç seviye bilgiler verdiğini ve bu bilgilere ulaşmada daha akıcı bir amaç hedeflediğini varsayabiliriz. Aradaki değişiklik ve farkları merak eden kullanıcılar yeni rehber ve eski rehber içerikleri karşılaştırabilir.

Interaction to Next Paint (INP) 12 Mart İtibari İle Önemli Web Verileri (Core Web Vitals) Haline Geliyor

Google, 12 Mart’ın Temel Web metriği olan First Input Delay (FID) yerini 12 Mart itibari ile Interaction to Next Paint (INP) ile değiştireceğini duyurdu.

Bildiğiniz üzere First Input Delay, bir sitenin yanıt verme süresini temsil ediyordu. Ancak zaman içinde, FID’in yakalayamadığı etkileşim özelliklerini belirleyebilmek adına yeni bir metriğe ihtiyaç duyuldu ve Google Chrome ekibi bu ihtiyac üzerine Mayıs 2022’de INP’ yi tanıttı.

Interaction to Next Paint ( INP ) Tanıtım Görseli

Yakın zamanda ise INP’nin bu yıl 12 Mart’ta FID’nin yerini alacağı ve Core Web Vitals içerisinde resmi olarak kullanılacağını ve FID’nin kullanımdan kaldırılacağı resmi olarak duyuruldu. Kullanıcılar web sitelerinin INP değerlerinin ne denli uygulayıp uygulayamadığını yine Google PageSpeed Insights’ ı kullanarak gözlemleyebilecek. Bu yeni metriğin kalıcılığı Google güncellemeleri içerisinde yakın zamanda özellikle dikkat etmemiz gereken bir yenilik olacak. Hatta önlemler şimdiden alınabilir.

İlgili blog yazıma göz atabilirsiniz : INP Nedir ? Interaction to Next Paint

​Google Index Problemini Çözdüğünü Duyurdu

​Google Durum Kontrol Paneli (Google Search Status Dashboard) içerisinde 31 Ocak’ta başlayan ve düzenli olarak devam eden indexlenme probleminin düzeltildiğinin haberini 8 Şubat tarihinde bizlere duyurdu. Bu indexlenme problemi yalnızca küçük değil her türden büyük web sitesinin (Bknz: New York Times ) de başına gelerek trafik akışında büyük sorunlara yol açmıştı.

Google Cache Dataları Kaldıracağını Tamamen Onayladı

Google Twitter üzerinden yapmış olduğu bir açıklamada Cache dataları tamamen kaldıracağını net bir şekilde onayladı. Artık SERP sonuçlarında site başlıklarının yanında üç noktaya tıklandığında site için “Hakkında” kısmı yer alıyor. Cache verileri bir web sitesinin güvenilirlik testi, SEO kontrolleri veya sayfa içerisinde yaşanan güncellemeleri kontrol etmeye yarayan ve SEO uzmanları tarafından sıklıkla kullanılan bir özellikti. Bu özelliğin kaldırılması Google güncellemeleri içerisinde en çok tartışma ortamı yaratan güncellemeydi diyebiliriz.

Şubat ayı Google güncellemeleri ve değişiklikleri bu şekildeydi. Yakın zamanda yaşanan ve yaşanacak olan değişiklikler bizleri bir hayli etkileyecek gibi gözüküyor. SEO hakkında blog ve haber yazıları ile güncel kalmak istiyorsanız web sitemi ziyaret edebilir ve içeriklere göz atabilirsiniz.

Furkan Yurttas
Furkan Yurttas
Gönderiler: 29

Yanıt Bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir