EEAT Nedir?
EEAT kavramı Google’ın Arama Kalitesi Derecelendirme Klavuzu içerisinde yer verdiği bir SEO kriteridir. EEAT skoru bir web sitesinin ne kadar güvenilir olduğunu ve otoritesinin sürdürülebilir şekilde ne kadar kalıcı olacağı hakkında bizlere bilgiler vermektedir.
Açılım olarak EEAT: Experience ( Deneyim ), Expertise ( Uzmanlık ), Authoritativeness (Yetkinlik) ve Trustworthiness (Güvenilirlik) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.
Günümüzde internet içerisinde çok fazla içerik, bir içeriğin çok fazla varyasyonu ve düşük kaliteli içerik karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada hangi bilginin veya sitenin güvenilir olup olmadığını kestirmekte güçlük çekebiliriz. Bir arama motoru olarak Google her zaman kullanıcılara doğru ve kaliteli bilgiyi, içeriği ulaştırmayı amaçladığından araştırdığımız içeriklerin güvenilirliği açısından EEAT kriterleri büyük önem taşır. EAAT kriterlerini karşılayan içerikler veya web siteleri bu içerik ve bilgi kirliliğinden sıyrılarak arama motorlarında yüksek sıralamalar elde edilebilmektedir.
EEAT Kriterleri ;
- Deneyim (Experience)
- Uzmanlık (Expertise)
- Yetkinlik (Authoritativeness)
- Güvenilirlik (Trustworthiness)
Deneyim (Experience)
Deneyim kavramı bu konu hakkında içerik oluştururken, o içeriği oluşturan kişinin tecrübelerinin önemine dikkat çeken bir kriterdir. Google’a göre kişi oluşturduğu içerik hakkında deneyim ve tecrübe sahibi olmalıdır. Bu yalnızca Google için değil bizler içinde hayatta örnekleri olan bir durumdur. Kişilerin deneyimleri doğrultusunda yer verdiği bilgi ve öneriler bizler için daha güvenilir olmaktadır.
Uzmanlık (Expertise)
Uzmanlık ve içeriğin veya web sitesinin adı üstünde konuyla alakalı uzmanlık derecesine önem vermektedir. İçeriklerin konunun uzmanı tarafından ele alınması bu içerikleri rakiplerinden daha değerli kılabilmektedir. İçerik uzmanlığı kriteri özellikle YMYL ( Your Money Your Life ) gibi kişilerin yaşamları üzerinde doğrudan etkisi olabilecek konular için oldukça önemlidir. YMYL kavramına yazımızın ilerleyen kısımlarında daha detaylı değineceğim.
Yetkinlik (Authoritativeness)
Yetkinlik, içerik yazarının ve web sitesinin genel veya bulunduğu sektördeki itibarını sembolize eden bir kriterdir. Yekinliği bir bakıma otoriterlik olarak düşünebiliriz. İçerikleriniz ne kadar paylaşılır ve otoriter kaynaklar ile popülerleşir ise yetkinliği artacaktır.
- Belirli bir yetkinliğe sahip web sitelerinden backlink almak
- İçeriklerinizde yazar profilinizin olması
- Kullanıcı yorumları
Vs gibi etkenler yetkinliğin artırılmasında etkendir.
Güvenilirlik (Trustworthiness)
Güvenilirlik kriteri, Google’ın bir web sitesinin veya içeriğinin ne kadar güvenilir kabul ettiği ile ilgili bir kavramdır. Adından da anlaşılacağı gibi güvenilirlik,
- Doğru bilgilere yer vermek
- Alıntı yapılabilecek kaynaklara yer vermek
- Hakkınızda sayfası ile kendinizi tanıtmak
- E-ticaret sitesi iseniz yorum ve puanlara yer vermek
- İçeriklerde kaynak kullanmak
Gibi etkenler dahilinde web sayfası güvenilirliği arttırmak ile sağlanabilir.
EEAT’nin SEO İçin Önemi Nedir ?
EAAT ile SEO direkt olarak birbirlerile alakalı kavramlardır. Çünkü bir web sitesinin içeriğin özgünlüğü, kalitesi, güveni gibi kavramlar sitenin SEO skoru, SEO’nun gereklilikleri ile doğrudan ilişkilidir.
Ben EEAT’yi biraz içerik anlamında bir SEO çalışması için uygulanabilecek her türden yapılacaklar listesi olarak görüyorum. SEO çalışması kapsamında içeriklerin yeterlilikleri ve güvenilirliği her zaman Google EEAT kriterleri kapsamında incelenir. Olabildiğinde kaliteli içeriğe odaklanılır. Kullanıcıların sorularına en doğru cevabı verebilecek içerik kurgulanır. Bir bakıma EEAT SEO çalışması yapılır. Bu çalışmalar dahilinde Google tarafından bir kalite değerlendirmesi uygulanır. Bu değerlendirmeler de başarılı olan içeriklerin sıralamaları artacaktır.
EEAT Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
EEAT nedir ? Sorusuna detaylı şekilde cevap verdiğimizi düşünüyorum. Şimdi ise EAAT, optimize nedir ? Kavramlarına odaklanalım. EAAT ve SEO kriterlerinin gerekliliklerini uygulamalı olarak nasıl uygulayabiliriz çeşitli öneriler ile birlikte inceleyelim. Google içerisinde web sitenizin EEAT puanını yükseltmek için uygulayabileceğiniz optimizasyon süreçleri şu şekilde :
Yüksek Kaliteli İçerikler Oluşturulması
İçerik kalitelerinin ne kadar önemli olduğundan zaten yukarıda bahsetmiştim. İçerikleriniz kullanıcı sorgularına ve arama niyetlerine olabildiğince en yüksek kaliteyi içererek yanıtlayacak şekilde olmalıdır. Yüksek kaliteli içerik = Güvenilirlik demektir.
Güvenilir içerik oluşturma adımlarını eksiksiz yapmaya çalışın. İçerikleriniz yanlış veya eksik bilgiler içermemelidir. Google SEO süreçlerinde kopya veya eksik bilgi sorunlarına oldukça katı bir yaklaşım sergiler. Eğer içerikleriniz güvenilirlikten yoksun veya kopya içerik barındırıyor ise alt sıralara düşmeniz kaçınılmazdır. Bu noktada arama motorlarının siteniz içerisindeki bilgileri alakalı ve bilgilendirici olarak yorumlamasına yardımcı olabilecek semantik seo yaklaşımını denemek mantıklı olabilir.
İçeriklerin Düzenli Olarak Güncellenmesi
Web sitenizdeki içeriklerin düzenli olarak güncellenmesi EEAT için önemli bir konudur. Web sitenizde bulunan içerikler zamanla güncelliğini yitirebilir veya en başından kalitesiz bir içerik girişi gerçekleştirmiş olabilirsiniz. Bu noktada içeriklerinizi güncellerken kaliteli içerik stratejileri oluşturmaya çalışın. Kaliteli içeriklerin güncellemeler ile arttırılması ve güncel bilgilere yer verilmesi sitenizin güvenilirliğini arttıracaktır.
Web Sitenizde ve İçerikleriniz İçin Güvenilir Kaynaklara Yer Vermek
Web sitenizde yer alan bilgilerin güvenilir kaynaklardan sağlanması sitenizin güvenini arttıracaktır. Bu nedenle sitenizde bu resmi güvenilir kaynakları referans olarak gösterebilirsiniz. Doğru bilgileri kullanıcılara sunan bir web sayfasının güvenilirliği ve otoritesinin artması kaçınılmazdır.
Kaliteli Backlink Profili
Geri bağlantılar veya diğer adı ile backlinkler web sitelerinin birbirleri ile oluşturdukları link profillerini ifade eder. Kaliteli geri bağlantılar için otorite sahibi web sitelerinden backlink alınmalıdır. Kaliteli sitelerin linkinize yer verilmesi “ben otoriter bir siteyim ve diğer sitenin bağlantısına referans oluyorum” şeklinde özetlenebilir. Bu durum Google’a güvenilirlik ve otorite anlamında olumlu sinyaller yollar ve sitenizin SEO açısından önemini arttırır.
İçeriklerde Kullanıcı Yorumları ve Puanlama
Siteniz içerisinde yorumlama ve puanlamaya yer vermek direkt olarak sitenizin güvenilirliğini arttırmaya işaret eder. Kullanıcı deneyimi Google açısından önemli bir kriterdir. EEAT algoritması kullanıcıların deneyimlerini değerlendirir ve siteniz hakkında yapılan geri bildirimleri inceler. Özellikle ürün satışı gibi e-ticaret sitesi hedefiniz varsa kesinlikle yer vermelisiniz.
Web Sitenizde Hakkımda ve İletişim Bilgilerine Yer Verilmesi
Web sitenizin ve içeriklerinizin güvenilirliğini arttırmak adına kullanıcılarınız ile etkileşimde bulunmak oldukça önemlidir. Kullanıcıların sizler ile iletişim kurabileceği bir iletişim sayfanız veya bilgilerinizin yer aldığı bir köşe mutlaka yer almalıdır.
- Telefon numaranız
- E-posta adresiniz
- Sosyal medya hesap linkleri
Gibi iletişim bilgiler sunulmalıdır. Bahsettiğimiz iletişim kriterlerinin yer alması kullanıcılara olumlu bir deneyim sunar.
Kimliğinizin İçeriklerde Kullanıcılara Sunulması
Web sitenizde paylaştığınız içeriklerin anonimlik içermemesi site güvenilirliği ve uzmanlık açısından önemlidir. Web sitenizde kimliğinizi kullanıcılara sunmanız ve detaylandırmanız gerekir.
- Hakkımda sayfası açılması
- İçerik üretirken yazar hesabına yer verilmesi
- Verdiğiniz bilgiler içerisinde, kurumsal veya kişisel kimliğiniz, tarihçeniz, vizyon ve misyonunuz
Gibi bilgilere yer verebilirsiniz Bu bilgileri sitenizde kullanıcılara sunmak sitenizin güvenilirliğini arttırır ve ziyaretçilerinize güven verir.
Sitenin Güvenli Hale Getirilmesi
Sitenizin hem içerik hem de teknik anlamda güvenilir olması EEAT kriterlerine fazlası ile yardımcı olacaktır. Web sitenizde SSL sertifikası bulunması ve web sitenizde gizlilik politikaları, kullanım koşulları gibi sayfalara yer vermek güvenilirliğinizi arttıracaktır. Eğer bir e-ticaret sitesi iseniz 3D ödeme yöntemleri yine etkili faktörler arasındadır.
Google EEAT Kriterlerini Nasıl Ölçüyor?
SEO ve dijital pazarlama çalışmaları gerçekleştiren bir çok kişi EEAT kriterlerinin nasıl ölçüldüğünü merak ediyor. Çünkü Google EEAT kriterlerinden sıkça bahsetse de bu kriterlerin nasıl ölçüldüğü konusunda kesin bir bilgi vermiyor.
Core web vitals gibi metriklerin aksine EEAT ne yazık ki elle tutulur veriler ve sayılar ile ölçülemiyor. O nedenle EEAT kriterlerini ne kadar iyi yaptığınıza dair kesin bir veri sonuç yok. Bunu web sitenizin sıralama ve otorite gelişimi ile ölçebilirsiniz. Web siteniz için organik trafik veya görüntülenme, sıralama sonuçları yolunda gitmiyor ise bir EEAT değerlendirmesi yaparak bu kriterlerden hangilerinin eksik veya geliştirilebilir olduğunu saptayıp web siteniz için çalışmalara başlayabilirsiniz. Sonuçlarda değişiklikler olacaktır.
EEAT Google İçin Bir Sıralama Faktörü mü ?
EEAT doğrudan bir sıralama faktörü değildir. EEAT kavramları içeriklerimizin kalitesini ölçebileceğimiz aşamalar bütündür. Yazımın başlarında EEAT kriterlerini, kaliteli içerik ve güvenilir bir web sitesi için yapılacaklar listesi olarak gördüğümden bahsetmiştim. Tam olarak durum bu diyebiliriz aslında. Google içeriklerinizin, kalitesi, güvenilirliği ve sitenizin otoritesi gibi kavramları ele alır. Yani aslında siteniz bir EEAT değerlendirmesine tabii tutulur. Bu değerlendirmeler aslında parça parça SEO kriterleri ile örtüşür ve sitenizin sıralamaları ile ilişkilidir.
EEAT Kriterleri Zamanla Değişir mi?
Net şekilde evet cevabını verebiliriz. Çünkü arama motorları kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılamak için her zaman yeni fikirler, stratejiler ve güncellemeler ile karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada internet ve içerik dünyasının değişen doğasına ayak uydurmak önemlidir. Arama motorları ve kullanıcı davranışındaki değişiklikler bu ekosistemin kaçınılmaz faktörleridir. Bu nedenle arama motorları için EEAT’de her zaman kendini yenilemeye müsaittir.
Web dünyası ve arama motorları hiç bir zaman statik olmamıştır bu EEAT için de geçerli olacaktır. Arama motorlarının kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek için yaptığı çalışmalar ile birlikte EEAT kriterleride evrimleşecektir. Buna en güzel örneğin, kriterlerlere sonradan eklenen Deneyim ( Experience ) olduğunu düşünüyorum. Öncelerinde bu kriterler yalnızca Expertise, Authoritativeness, ve Trustworthiness ( EAT ) olarak anılırken şimdilerde kavram EEAT olarak güncellenmiştir.
EEAT ve YMYL (Your Money or Your Life) Arasındaki İlişki Nedir?
YMYL ( Your Money or Your Life ) insanların finans, sağlık ve güvenliğini önemli ölçüde etkileyebilecek içeriklere verilen isimdir. Biraz yerelleştirmeye çalışacak olursak “ya hayatın ya paran” olarak çevirebiliriz. Örneğin insan sağlığı ile ilgili bilgiler, finansal yatırım tavsiyeleri, online alışveriş siteleri YMYL kategorisi içerisinde değerlendirilir. Google bu tip sitelerin değerlendirmesinde oldukça hassastır ve EEAT kriterleri tam olarak burada devreye girer.
Bunu net bir örnekle açıklayalım:
Sağlıkla ilgili bir web sitesi bir hastalığın semptomları ve tedavi süreci ile ilgili bir içerik sunuyor diyelim. Bilgileri bizlere ulaştıran kişi veya kurumun bu konuda yeterli deneyime, uzmanlığa ve otoriteye sahip olması gerekir. Çünkü ilgili içerik kullanıcıların sağlık sorunlarıyla ilgilidir ve insan hayatı için kritiktir.
Dolayısı ile YMYL sayfalarının EEAT kriterlerini yerine getirmesi bu sayfaların arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alması, kullanıcılara güvenilir bilgiler vermesi noktasında oldukça faydalıdır. Özetleyecek olursam YMYL ve EEAT arasındaki ilişki kullanıcılar için hayati öneme sahip konularda kaliteli kaynaklara ulaşma ve güvenilirliğini garanti etmesi için kritiktir.
Sonuç
Bu yazımda sizler için, EEAT ne demek ?, EEAT kriterleri için optimize ne demek ? Gibi soruları yanıtlamaya çalıştım. Ayrıca EEAT kriterlerine uygun içerik üretiminin ve YMYL konularının hassasiyetininde altını çizerek, bu unsurların web sitelerinin arama motorlarındaki sıralamasını ve kullanıcı noktasında güvenilirliğini nasıl etkilediğine dair bilgileri en açıklayıcı şekilde sunmaya çalıştım.
EEAT ve YMYL kavramlarının içerik üreticileri ve web sitesi sahipleri için sadece birer rehber değil, genel internet ekosistemi içinde güvenilir bir ortam oluşturulması için oldukça kritik bir konu olduğu sonucunu çıkarabiliriz. Bu kavramlar SEO çalışmalarınızı geliştirirken, kullanıcılar açısından da ihtiyaç duyulan doğru bilgiye ulaşmanın kapılarını aralamaktadır.
SEO hakkında bilgi verici blog yazıları, Google haber ve güncellemeleri için web sitemi takipte kalabilirsiniz.
bu kriterleri biliyorduk ama EEAT nasıl optimize edilir noktasında çok bir fikrim yoktu. sorularıma cevap buldum elinize sağlık.
Kendi oluşturduğum blog sitesi için ihtiyacım olan bütün süreçleri EEAT blog yazınız sayesinde öğrenmiş oldum yazar profili ve iletişim gibi sayfaların önemli kriterler olduğunu düşünmemiştim sağolun
eaat optimizasyonu için backlink profili nasıl oluşturabiliriz ?
Büşra hanım, otoritesi ve trafiği yüksek web sitelerine tanıtım yazıları yayınlatmak adına iletişime geçebilirsiniz. Yazının içerisinde ilgili linki eklemeniz ve o yazının yüksek otoriteli web sitesinde yayınlanması , link otoritesi açısından güvenilir bir referans oluşturmanızı ve kendi sitenizin otoritesinin artmasına yardımcı olur. Genelde bu işlemler ücretli şekilde gerçekleştirilir ve site dışı SEO çalışmaları olarak geçer. Düşük veya orta domain otoritesi olan sitelerden fazla fazla backlink almak yerine az ama yüksek otoriteye sahip sitelerle backlink çalışması yürütmek yararınıza olacaktır.